7 pravila lepog ponašanja koja otkrivaju koliko smo zapravo (ne)kulturni

Postoje mnoga pravila bontona i lepog ponašanja koja se mogu zanemariti, ali to definitivno nije slučaj sa ova 6 pravila. Najzanimljiva stvar u vezi njih jeste što samo nekolicina ljudi zna da ova pravila postoje. Mi smo rešili da pišemo o ovim pravilima kako bi vam pomogli da izbegnete ove greške. Na kraju smo vam pripremili lep bonus koji će vam pomoći da shvatite čemu služi svaka čaša.
1. Puštanje žene da prva uđe u lift
1
Ako mislite da vas puštanje žene da prva uđe u lift čini kavaljerom, silno grešite. Liftovi su potencijalno veoma opasni, pa bi muškarac zato trebalo da uđe prvi. Osoba koja je najbliže vratima treba prva da izađe, bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi.
2. Govorenje “nazdravlje!”
2
U redu je ovo reći kada ste sa porodicom i prijateljima, a neko od njih kine. U svim drugim slučajevima, pravite se da ništa niste primetili. Ponekad možete ponuditi maramicu, ali ništa više od toga.
3. Pokrivanje usta desnom rukom kada kašljete
3
Desna ruka se smatra za “društvenu” jer je koristimo prilikom pozdravljanja. Ako ste kijali ili kašljali pre toga, možete njome preneti mnogo bakterija.
4. Dodavanje bibera bez soli
4
Ili soli bez bibera. U svakom slučaju, po bontonu ne smete dodati samo jedno od njih. Zato ne zaboravite da dodate i biber kada vam neko zatraži samo so.
5. Mešanje šećera u smeru kazaljke na satu
5
Koncentrišete se toliko da ne dodirnete ivice šolje da i ne primećujete da pravite grešku. Ne bi trebalo da pravite krugove kašikom: mešajte napred-nazad. Ovo će brže rastopiti šećer i učiniti proces mnogo tišim.
6. Čestitanje mladoj na braku
6
Možda neočekivano, ali po praivlima bontona samo mladoženji treba čestitati na braku. Mladoj možete samo poželeti sreću – ništa više. Razlog je veoma romantičan: muškarac osvaja ženu i ženi je, stoga zaslužuje da mu se čestita.
7. Bonus: Kako da izaberete pravu čašu za pravo piće
7
1, 2 — Šampanjac
3 — Crveno vino
4 — Belo vino
5 — Porto
6 — Liker
7 — Višeslojni kokteli
8 — Kisela voda
9, 10 — Votka
11, 12 — Pivo
13, 14 — Bezalkoholna pića
15 — Topli kokteli
16 — Martini
17 — Margarita
18 — Tropski kokteli
19 — Conjak
20, 21, 22 — Viski